Ką geriau gerti – vandenį iš parduotuvės ar iš čiaupo?
Ką geriau gerti – vandenį, pirktą parduotuvėje ar iš čiaupo? Pirmoji mintis – pirktinis vanduo neabejotinai švaresnis, tačiau ar galime pagrįsti tokį teiginį? Nors vanduo apibūdinamas kaip bespalvis, bekvapis ir beskonis skystis, taip nėra. Dėl vandenyje ištirpusių medžiagų jo kvapas, spalva ir skonis keičiasi. Mineralinės medžiagos vandeniui suteikia skonį, tačiau per didelis mineralinių medžiagų kiekis vandenį daro neskanų ir netinkamą gerti.
„Aqua Vilnius“ laboratorijoje buvo ištirta ir palyginta pirkto vandens bei vandens iš čiaupo bendroji mineralizacija. Statistika rodo, kad vanduo iš čiaupo nelabai skiriasi nuo pirktinio. Pirktinio vandens pranašumas tik vienas – jis neteka vamzdžiais, neužsistovi ir nerūgsta, tačiau esminio skirtumo nėra. Anot laboratorijos, iš viso vandenyje randama 249 skirtingi mineraliniai junginiai, žinomiausi iš jų – kalcis, magnis, geležis.
Pasak profesionalių vandens ragautojų paragavus ir palyginus išvalyto, aukštos kokybės ir paprasto vandens iš čiaupo, skanesnis pasirodė nevalytas vanduo. Taip yra todėl, kad žmogaus skonio receptoriai per laiką prisitaiko prie nešvaraus vandens.
Geriant tyrą vandenį vis tiek jaučiamas nemalonus skonis, o geriant vandenį, prie kurio skonio receptoriai pripratę, nemalonaus skonio nesijaučia. Vaikai, kuriems gerti tėvai neduoda vandens iš čiaupo, tyrą vandenį vertina. Tam, kad atsigautų apgadinti skonio receptoriai, vidutiniškai reikia keletos mėnesių ar net daugiau.
Vanduo, kaip ir kiti maisto produktai – genda. Apytiksliai vanduo iš čiaupo gali įpiltas į indą stovėti tris dienas ir dar būti tinkamas naudoti. Specialiais filtrais išvalytas vanduo – dešimt dienų. Na, o vanduo, pirktas prekybos centre, neatidarytas gali stovėti porą metų. Tačiau vandens butelis turėtų būti laikomas tamsioje ir vėsioje vietoje. Jei laikymo sąlygos netinkamos, ir tokiame vandenyje gali pradėti veistis bakterijos.
Taip pat derėtų atkreipti dėmesį ir nepirkti vandens, kurio galiojimo laikas eina link pabaigos – nors vanduo nebus sugedęs, ilgai plastikiniame butelyje laikomame vandenyje gali atsirasti plastiko pėdsakų.
Norint pagerinti geriamojo vandens kokybę, galima naudoti įvairius vandens filtravimo įrenginius. Tai gali būti maži, buitiniai vandens filtrai, arba modernios ir brangios vandens filtravimo sistemos. Vandens filtras vandenį daro švaresnį – tam jis ir buvo sukurtas, tačiau vandens filtrai neveikia amžinai. Apleidus filtravimo sistemą, geriau tokio prafiltruoto vandens negerti – filtruose besikaupiantys nešvarumai, ilgainiui pradeda pūti. Pro tokį apleistą filtrą praėjęs vanduo ne tik netampa švaresnis, bet dažnai darosi ir kenksmingesnis.
Tyrą vandenį galima išgauti ir namų sąlygomis – neinvestuojant daug lėšų ar pastangų.
Priemonės: atviras metalinis indas, kuriame tilptų trys litrai vandens – puikiai tinka paprastas puodas sriubai virti. Trys litrai vandens iš čiaupo. Šaldymo kamera.
Veiksmas: įpilkite vandenį į puodą ir įdėkite puodą 2 valandoms į šaldymo kamerą. Galima kas pusę valandos pasižiūrėti, kaip vanduo šąla. Po dviejų valandų šaldymo, turėtų būti užšalęs vandens vidurys. Jeigu užšalo visas vanduo – viduryje turi matytis baltos spalvos apskritimas – tai nešvarus vanduo.
Balkšvą suledėjusį vandenį išmesti. Likusį vandenį reikia vėl įkišti 2 valandoms į šaldymo kamerą – šįkart turėtų užšalti indo pakraščiuose esantis vanduo. Pakraščiuose esantį ledą reikėtų atskirti ir taip pat išmesti. Likusį vandenį, jeigu užšalo – atitirpinti.
Išvada: iš trijų litrų nešvaraus vandens gavote vieną litrą tyro vandens. Jo bendra mineralizacija turėtų būti apie 30 mg/litre. Tokiu naminiu vandens valymo metodu išgautas vanduo tinka ir mažiems vaikams.
Pliusai: vanduo yra tyras, netgi tyresnis už parduodamą prekybos centruose. Tai nėra brangu.
Minusai: iš trijų litrų gaunamas tik vienas litras vandens. Be to, ši operacija užima be galo daug laiko (apie 5-6 valandas). O kas jo tiek turi? Nebent nedirbantys senjorai.
Galimos klaidos: dažnai vanduo užšaldomas, o vėliau paprasčiausiai atšildomas. Gali iškristi nuosėdos, bet taip užšaldytas ir atitirpintas vanduo iš esmės lieka toks pat.
{alfa2}