„Sodros“ biudžetas priimtas: bus mažinamos pensijos ir išmokos

Alfa.lt

 Ketvirtadienį Seimas minimalia balsų persvara po svarstymo pritarė „Sodros“ biudžetui, kuriame numatyta kitąmet mažinti pensijas bei kitas išmokas. Valdančiuosius išgelbėjo trys balsai iš opozicijai nepriklausančios „Vienos Lietuvos“ frakcijos. Šį biudžetą ketinama galutinai patvirtinti po kelių savaičių. Už įstatymą balsavo 66 parlamentarai, jam nepritarė 64 parlamentarai. Tarp pastarųjų buvo 59 „prieš“, 5 susilaikė.

 

Biudžeto nepalaikė du valdančiosios koalicijos parlamentarai – Artūras Zuokas bei Žilvinas Šilgalis.

Tačiau valdančiuosius išgelbėjo jiems nepriklausanti frakcija „Viena Leituva“, kurios trys parlamentarai buvo „už“. Tai Ligitas Kernagis, Aleksandras Sacharukas, Rokas Žilinskas. Kiti „vienalietuviai“ biudžeto nepalaikė.

 

Nors biudžete numatyta mažinti socialines išmokas, numatytos „Sodros“ išmokos vis vien yra 2,7 mlrd. litų didesnės nei pajamos. Numatyta gauti 9,9 mlrd. litų pajamų, išleisti 12,6 mlrd. litų.

 

 

Įstatyme nebeliko plano pakelti 2 proc. „Sodros“ mokesčių, kaip to reikalavo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Svarstant šį biudžetą parlamente opozicija kaltino, jog „Sodros“ pajamos smuko dėl pernykštės mokesčių reformos, neva sužlugdžiusios ekonomiką, taip pat dėl prasto valstybės valdymo. „Darbietė“ Loreta Graužinienė siūlė išvis paleisti Seimą kaip nesugebantį dirbti.

 

Valdantieji savo ruožtu tvirtino, jog kritikuojanti opozicija nepateikė siūlymų, kaip spręsti „Sodros“ finansus krizės metu. O „Sodros“ problemas neva sukėlė 2008-aisiais priimti praėjusios socdemų vyriausybės sprendimai prieš rinkimus kelti pensijas, dėl kurių buvo iššvaistytas milijardinis „Sodros“ rezervas.

 

Socdemai žadėjo parengti kreipimąsi į Konstitucinį Teismą ir išsiaiškinti, ar planuojamas pensijų mažinimas atitinka pagrindinį šalies įstatymą. Žadama aiškintis, ar galima mažinti pensijas valdančiųjų pasiūlytu principu, ar būtina numatyti mechanizmą pensijoms vėliau kompensuoti bei koks jis turėtų būti.