Kas būtina žinoti apie arbatą

Valstietis.lt

 Įvairią arbatą geriame bene kasdien, tačiau ar viską žinome apie ją? Stipri arbata nebūtinai turi būti juoda kaip derva. Daugelio rūšių arbata nėra tamsios spalvos.

Apie stiprumą

Stipri arbata nebūtinai turi būti juoda kaip derva. Daugelio rūšių arbata nėra tamsios spalvos. Pavyzdžiui, net ir labai stipri geltonoji ar žalioji arbata išlieka gelsvai žalios spalvos. Beje, arbatžolių lapelių arbata visuomet šviesesnė negu granuliuota. Vertėtų žinoti, kad arbatą reikia plikyti 4–5 minutes, po 8–10 minučių ji patamsėja, apkarsta, praranda aromatą ir skonį. Gerai paruošta arbata turi išsaugoti jai būdingą skonį, aromatą ir būti skaidri.

 

Apie kokybę

1. Arbatžoles reikia laikyti švariuose hermetiškuose indeliuose.

2. Arbatą plikykite tik geru vandeniu. Koks vanduo yra geras? Tai – minkštas vanduo. Jei jo neturite, prieš virdamos vandenį kelias valandas palaikykite atvirame inde. Vanduo, kuriame daug mineralinių druskų, yra kietas, todėl arbatos užpilas praranda skonį ir aromatą.

3. Arbatos kokybę lemia ir tai, kokiu vandens virimo momentu išjungsite viryklę. Vanduo užverda trimis etapais: pirmiausia oro pūslės atitrūksta nuo indo dugno, paskui jos staigiai pakyla į viršų, vanduo pabąla (tai trunka labai trumpai ir vadinama „baltuoju virimu”), galiausiai pradeda intensyviai kunkuliuoti: sproginėja didelės pūslytės. Paskutiniajame etape vanduo netenka daug deguonies ir tampa „negyvas”. Arbatžoles geriausia plikyti „baltojo virimo” vandeniu.

 

Apie teisingą plikymą

Arbatą geriausia plikyti porcelianiniame inde, po to išpilstyti į puodelius.

Indą įkaitinti iki 50 laipsnių, arbatžoles suberti į sausą arbatinuką (kiekvienam puodeliui – šaukštelis arbatžolių ir vienas papildomas šaukštelis visam arbatinukui), užpilti „baltojo virimo” vandeniu iki pusės arbatinuko ir tuojau pat uždengti. Palaukti 3–4 minutes, paskui pripilti karšto vandens iki arbatinuko viršaus ir palikti 1–2 minutėms.

 

Juodąją granuliuotą arbatą patariama plikyti 4 minutes, žaliąją – 7–9 minutes. Beje, pastarąją siūloma plikyti 2–3 kartus (pirmą kartą – nedideliu vandens kiekiu 1–2 minutes, antrą – užpylus vandeniu iki pusės arbatinuko – 3–4 minutes, trečią – iki viršaus užpylus vandeniu – 2–3 minutes).

 

Apie malonų mėgavimąsi arbata

Gardi – tik šviežiai užplikyta arbata. Po kelių valandų, o juolab kitą dieną arbata praranda gerą skonį, joje susidaro kenksmingų raugų ir nuosėdų. Tad malonias arbatos gėrimo akimirkas praleiskite tik su šviežia, aromatinga arbata.