Rugsėjo 11-oji: JAV pirmąkart minima Patriotizmo diena (Video)

Valstietis.lt

 

Beveik 3 tūkst. gyvybių prieš aštuonerius metus JAV nusinešęs teroristų išpuolis penktadienį šioje supervalstybėje minimas varpų gaudesiu, tylos minute ir pamaldomis visose Niujorko bažnyčiose bei cerkvėse, praneša naujienų agentūra „RIA Novosti”.
Šįmet rugsėjo 11-oji JAV pirmąkart minima kaip Patriotizmo, atminties ir pagarbos diena. Atminimo renginiai JAV prasidės 08.46 val. (16.46 val. Lietuvos laiku) – tuomet pirmasis teroristų užgrobtas keleivinis lėktuvas rėžėsi į šiaurinį dvyniais vadinamų Pasaulio prekybos centro pastatą.

 

Šią kruviną Amerikai dieną islamo fundamentalistų teroristinės grupuotės „Al-Qaeda” mirtininkai užgrobė keturis keleivinius lėktuvus, iš kurių du buvo nukreipti į Pasaulio prekybos centro, o likę du – į Pentagono pastatą ir Baltuosius rūmus.

 

JAV Prezidentas Barakas Obama paragino tautą šiandien nuleisti iki pusės nacionalines vėliavas, o žuvusius pagerbti tylos minute. „Tegul nusikaltėliai kalba patys už save” – ekspozicija tokiu pavadinimu penktadienį bus atidaryta Rugsėjo 11-osios aukų atminimo muziejuje Niujorke.

 

Muziejaus vadovas Džo Denielsas teigė, kad šioje parodoje be kitų eksponatų yra ir 19-os lėktuvus užgrobusių teroristų mirtininkų nuotraukos ir jų citatos iš pasisakymų, kuriuose jie nusifilmavo prieš šį išpuolį.

 

Supažindinti su mirtininkų motyvais amerikiečius muziejaus vadovai norėjo ir seniau, tačiau anksčiau tokia idėja sukeldavo visuotinį pasipriešinimą. Muziejininkai įsitikinę, kad ši ekspozicija leis amerikiečiams dar kartą įsitikinti teroristinės veiklos beprasmiškumu, praneša naujienų agentūra „Reuters”.