Lietuvos rinktinė – ant bedugnės krašto

Krepšinis.net

 

Nesėkmingą pasirodymą Europos čempionate Lenkijoje tęsia Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė. Ramūno Butauto auklėtiniai antrosiose Senojo žemyno pirmenybių rungtynėse 75:86 (23:25, 9:17, 18:18, 25:26) nusileido turnyro šeimininkei Lenkijai. D grupėje mūsiškiai lieka be pergalių.

 

Audringai pilnutėlių sporto rūmų palaikomi Lenkijos krepšininkai susitikimą pradėjo spurtu 7:0 ir nesužaidus nei pusantros minutės Ramūnas Butautas jau buvo priverstas prašyti minutės pertraukėlės. Nepaisant pasitarimo, lietuvių atakos ir toliau strigo, o Marcinas Gortatas dar labiau padidino lenkų persvarą – 9:0.

 

Sužaidus tris minutes Linas Kleiza pelnė pirmuosius lietuvių taškus, tačiau aikštės šeimininkai atsakė tritaškiu ir pirmą kartą padidino lenkų persvarą iki dviženklės – 12:2. Kšyštofo Lavrinovičiaus ir Marijono Petravičiaus metimų dėka lietuviai laimėjo atkarpą 5:0 ir sugebėjo kiek priartėti – 7:14. Didžiuliam vietinių fanų džiaugsmui Davidas Loganas netrukus vėl atstatė dviženklį lenkų pranašumą – 17:7, o po Maciejaus Lampes dvitaškio su pražanga dar labiau nutolo – 20:9.

 

Abi komandos stengėsi žaisti greitą krepšinį ir antroje kėlinio pusėje tai geriau sekėsi Lietuvos rinktinei. Simas Jasaitis pelnė penkis taškus, dvitaškį pridėjo M.Petravičius, o lietuvių deficitas gerokai aptirpo – 16:20. Nepaisant lenkų minutės pertraukėlės, po dar vieno M.Petravičiaus metimo aikštės šeimininkų persvara sumažėjo iki minimumo (22:21), o Jonas Mačiulis paskutinėmis ketvirčio sekundėmis pirmą kartą išvedė Lietuvą į priekį – 23:22. Visgi paskutinės atakos metu Lenkai pataikė iš toli ir vėl susigrąžino persvarą – 25:23.

 

Patikimai žaidęs S.Jasaitis pelnė keturis taškus iš eilės ir dar kartą išlygino rezultatą (27:27), tačiau snaiperis netrukus ilgam buvo pasodintas ant atsarginių žaidėjų suolo, lietuvių atakos vėl ėmė strigti, o devynis taškus iš eilės pelnę lenkai dar kartą atitolo – 36:27. Įpusėjus pirmajam kėliniui salėje dingo elektra, todėl rungtynės buvo laikinai nutrauktos.

 

Nei techniniai nesklandumai, nei kurtinantis triukšmas lietuvių iš miego pažadinti nesugebėjo. Likus žaisti tris minutes lenkų pranašumas vis dar siekė devynis taškus (38:29), o netrukus dar labiau išaugo – 42:32. Skubotos lietuvių atakos ir toliau nedavė jokios naudos, tačiau ir lenkai per likusį laiką taškų pelnyti nesugebėjo.

 

Antrosios susitikimo pusės pradžia ir toliau nieko gero nežadėjo. Lenkijos rinktinės aukštaūgiai M.Gortatas ir M.Lampe toliau rinko taškus, o lenkų pranašumas šoktelėjo iki keturiolikos taškų – 48:34. Nesisekė ir iniciatyvos imtis bandžiusiam L.Kleizai. Puolėjo metimai skriejo pro šalį, o kamuolius po krepšiais sėkmingai rinkę lenkai toliau išlaikė saugų pranašumą – 52:40.

 

Nepaisant to, jog trečiąsias pražangas susirinkę ant atsarginių žaidėjų suolelio sėdo Lenkijos rinktinės lyderiai M.Gortatas ir D.Loganas, lietuviai ir toliau blaškėsi aikštelėje. Po eilinio M.Lampes dvitaškio Lenkijos rinktinės pranašumas vėl siekė trylika taškų – 58:45. Ketvirčio pabaigoje lietuviams pavyko kiek priartėti, tačiau po trijų kėlinių Lietuvos rinktinės deficitas ir toliau buvo dviženklis – 50:60.

 

Trečiojo kėlinio pabaigoje aikštelėje kilo incidentas. I aikštę išbėgęs lietuvos rinktinės sirgalius nusimovė kelnes ir parodė nuogą užpakalį. Sirgalius apsaugos darbuotojų netrukus buvo išvestas iš arenos.

 

Lemiamame ketvirtyje lietuvių puolimas ėmė veikti žymiai geriau, tačiau gynyboje ir toliau žiojėjo milžiniškos skylės. Po trijų iš eilės Michalo Ignerskio tolimų metimų „Hala Stulecia” arenos tribūnos tiesiog sprogo, o lietuviai atsidūrė nokdaune – 56:71. Negana to, D.Loganas dėjimu iš viršaus dar labiau padidino triukšmo lygį arenoje bei Lenkijos rinktinės pranašumą – 73:56. Vis dėlto lietuviai dar nekėlė baltos vėliavos ir perėmę kelis kamuolius pelnė penkis taškus iš eilės bei sumažino skirtumą iki dvylikos taškų – 63:75.

 

Mūsiškiai ėmė spausti varžovus ir tai pasiteisino – 71:78. Tačiau atkurti intrigos R.Butauto auklėtiniams nebepavyko. Lenkai išsaugojo pergalę savo rankose, o lietuvių košmaras tęsiasi – Europos čempionate patirta antroji nesėkmė.

 

Lietuva: S.Jasaitis 21, J.Mačiulis 14, M.Petravičius 13, L.Kleiza (7 atk. kam.) ir R.Javtokas po 6, A.Jomantas 5 (6 atk. kam.), T.Delininkaitis 4 (6 atk. kam.), K.Lavrinovičius 3, A.Mažutis 2, D.Lavrinovičius 1.

 

Lenkija: M.Lampe 22 (10 atk. kam.), D.Loganas 19 (8 kl.), M.Ignerskis 16, M.Gortatas 15 (17 atk. kam.), K.Szubarga 12 (8 rez. perd.).

Susidomėjimas šiomis rungtynėmis buvo toks didelis, jog visi bilietai į šias rungtynes buvo išpirkti dar gerokai iki mačo pradžios.