Danija – komfortiškiausia Europos šalis

ATN.LT

 

Danija pripažinta komfortiškiausia šalimi gyventi, rodo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) atlikto tyrimo rezultatai, skelbia „Forbes”. Organizacijos specialistai nustatė, kad danai – laimingiausi europiečiai, nes jų gimtinėje gana žemas nedarbo lygis, geros darbo sąlygos ir aukšti atlyginimai. Kaip rašo „Forbes”, čia svarbus ir bendrojo vidaus produkto (BVP) lygis vienam gyventojui, kuris Danijoje sudaro vos daugiau kaip 68 tūkst. dolerių.

 

Antroje reitingo vietoje atsidūrė Suomija, trečioje – Nyderlandai. Ketvirtą poziciją užima Švedija, o penktą – Airija. Į dešimtuką pateko ir Šveicarija (septinta vieta), Norvegija (devinta vieta) bei Belgija (dešimta vieta). Be Europos valstybių, į pirmąjį dešimtuką pateko ir Kanada (aštunta vieta) bei Naujoji Zelandija (šešta vieta).

 

EBPO apklausoje dalyvavo 140 pasaulio šalių gyventojai. Respondentai nuo 15 metų amžiaus turėjo atsakyti į keletą klausimų apie nugyventą dieną. Pavyzdžiui, ekspertai teiravosi apklausos dalyvių, ar tai, ką jie nuveikė per dieną, suteikė jiems pasitenkinimo, ar didžiuojasi kuriuo nors iš savo naujausių veiksmų ar poelgių, ar sužinojo ką nors nauja, ir pan.

 

Tokius reitingus sudaro ne tik EBPO, bet ir nevyriausybinės organizacijos ir kompanijos, atliekančios tyrimus socialinės plėtros ir ekonomikos srityje.
Pavyzdžiui, 2009 m. liepos pradžioje britų analitinio centro „New Economics Foundation” ekspertai pavadino Kosta Riką laimingiausia pasaulio šalimi. Prieš mėnesį kompanija „Economist Intelligence Unit” priėjo prie išvados, kad patogiausia gyventi Kanados mieste Vankuveryje.

 

www.atn.lt