Pagyvenusių žmonių netrukus bus daugiau negu vaikų

Valstietis.lt

 

Pasaulyje pagyvenusių žmonių šiuo metu daugėja sparčiausiai ir jie netrukus pirmą kartą savo skaičiumi aplenks vaikus, pirmadienį pranešė JAV mokslininkai.

Senstanti populiacija padidins išlaidas pensijoms ir sveikatos apsaugai, tad reikės labai didinti valstybės išlaidas, o tai gali sulėtinti ekonomikos augimą ir turtingose, ir neturtingose šalyse.

65 metų amžiaus ir vyresnių žmonių skaičius 2008-ųjų viduryje pasiekė maždaug 506 milijonų, nurodo JAV gyventojų surašymo biuras. Iki 2040-ųjų šis skaičius padvigubės ir pasieks 1,3 mlrd. – pagyvenę žmonės sudarys 14 proc. visų pasaulio gyventojų.

 

„65 metų amžiaus ir vyresni žmonės savo skaičiumi netrukus pirmą kartą per visą istoriją pralenks vaikus iki penkerių metų amžiaus”, – sakoma ataskaitoje, kurią parengė Kevinas Kinsella ir Wan He iš JAV gyventojų surašymo biuro.

„Senėjimas veikia kiekvieną šalį kiekvienoje pasaulio dalyje, – sakė Richardas Suzmanas iš Nacionalinio gerontologijos instituto, kuris užsakė šią ataskaitą. – Nors yra svarbių skirtumų tarp išsivysčiusių ir besivystančių šalių, pasaulinis senėjimas keičia socialinį ir ekonominį planetos pobūdį ir meta sunkius iššūkius”.
Ataskaitoje daroma išvada, kad 80 metų amžiaus ir vyresni žmonės daugelyje šalių yra sparčiausiai didėjanti gyventojų grupė. Pasauliniu mastu ši grupė nuo 2008-ųjų iki 2040-ųjų turi padidėti 233-imis procentais. Tai galėtų prislėgti jų vaikus ir vaikaičius.

 

„Mažėjantis dirbančių žmonių skaičius, palyginti su pensininkų … (skaičiumi), vis labiau apkrauna dabartines sveikatos apsaugos ir pensijų sistemas”, – sakoma ataskaitoje.

 

„Po kelerių metų, iš karto po 2010-ųjų, pagyvenusių žmonių (ypač – seniausiųjų) skaičiai ir proporcijos pradės sparčiai didėti daugumoje išsivysčiusių ir daugelyje besivystančių šalių”, – nurodoma joje.

 

Tarp priežasčių pirmiausia nurodomas didelis gimstamumas po Antrojo pasaulinio karo ir, antra, vis didesnę reikšmę įgyjantis mažėjantis mirštamumas.
Chroniškos ligos, tokios kaip širdies ligos ir vėžys, tebėra pagrindinės mirties priežastys, ypač – pagyvenusių žmonių grupėje. Tai savo ruožtu reiškia milžiniškas išlaidas sveikatos apsaugos sistemoms. Ir taip bus ne tik išsivysčiusiame pasaulyje.

 

„Iki 2040 metų šiandienos besivystančiose šalyse tikriausiai gyvens daugiau kaip 1 mlrd. 65 metų amžiaus ir vyresnių žmonių – 76 proc. visų prognozuojamų pasaulio (pagyvenusių žmonių)”, – sakoma minimoje ataskaitoje.

 

Kiekvieną mėnesį 870-čiai tūkst. žmonių sueina 65-eri. Po 10 metų kiekvieną mėnesį savo 65-uosius gimtadienius švęs 1,9 mln. žmonių. Jei valstybės ir kompanijos planuos teisingai, senstanti populiacija galėtų sukurti galimybes ekonomikai augti, nurodoma ataskaitoje.

 

Tačiau joje taip pat cituojama Europos Komisijos 2006 metų ataskaita, kurioje daroma išvada, kad išlaidos pensijoms, sveikatos apsaugai ir ilgalaikei priežiūrai privers smarkiai didinti valstybės išlaidas ir mažins bendrojo vidaus produkto augimą.

 

„Jei nebus politikos pakeitimų, potencialus ES ekonomikos augimo greitis iki 2030-ųjų bus sumažintas per pusę”, – perspėjama ataskaitoje.

 

www.valstietis.lt