Kubilius: nesumažinus politikų, valdininkų algų, teks mažinti pensijas

Alfa.lt

 

Pensijas teks mažinti, jei Seimas nesutiks sumažinti politikų, valdininkų algų, prognozuoja premjeras Andrius Kubilius. Jis tvirtina, kad biudžetininkų algų mažinimas galėtų pagelbėti finansinių sunkumų kamuojamai „Sodrai“. Atitinkamą projektą dėl atlyginimų mažinimo Seimas atsisakė svarstyti ir grąžino jį tobulinti Vyriausybei.

„Mes pateiksime patobulintą variantą ir tikiu, kad Seimas jam pritars. Jeigu tam nebūtų pritarta, tai turėtų Seimas suprasti, kad tai reikštų, jog pensijas turėtume mažinti būtent dėl to, kad Seimas nesutinka mažinti savo, politikų, kitų pareigūnų atlyginimų“, – interviu Lietuvos radijui sakė ministras pirmininkas.
Vis dėlto jis patvirtino, kad įstatymo esmė nesikeis, nebent būtų koreguojami terminai, ieškoma būdų, kaip apsaugoti tuos, kurie uždirba mažai.

 

„Čia pasirinkimo alternatyvų ir didelių pokyčių tikrai negalime tikėtis. Dar sykį noriu pakartoti: mes labai aiškiai matome po diskusijų su Tarptautiniu valiutos fondu, Europos Komisija, Pasaulio banku, kokie iššūkiai laukia kitais metais, kai deficitas gali pasiekti 13 proc. (bendrojo vidaus produkto – BNS), jeigu nieko nedarytume. O jei deficitas pasieks 13 proc., akivaizdu, kad turėsime nesuvaldomų problemų ir su pensijų, ir su atlyginimų išmokėjimais“, – teigė A.Kubilius.

 

Vyriausybė siūlė,kad politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos (atlyginimo) bazinis dydis nuo iki liepos 31 dienos būtų 475 litai, o nuo rugpjūčio pradžios iki gruodžio pabaigos – 430 litų. Pagal projektą turėjo mažėti ir pačių parlamentų atlyginimas. Seimas praėjusią savaitę Vyriausybei grąžino tobulinti projektą.