Dviejų Papua Naujosios Gvinėjos kaimų moterys 10 metų žudė tik gimusius berniukus siekdamos išvengti karo

Papua Naujosios Gvinėjos džiunglės atskleidė vieną tamsiausių savo paslapčių – dviejuose kaimuose sistemingai buvo žudomi visi gimę berniukai, siekiant išvengti ateities ginkluotų susirėmimų tarp šių genčių. Atsikratydami savo „vyrų atsargų” genčių moterys tikisi gyventi taikiai. „Kūdikiai išauga į vyrus, o vyrai virsta į karius”, sako viena kaimo moteris Rona Luke, kuri kaip ir daugelis moterų susirinko į „taikos ir susitaikymo” susirinkimą, surengtą kalnuose įsikūrusiame Goroka kaime.

 

 „Būtent dėl pastaruosius 20 metų besitęsiančių baisių karų, mūsų kaimams atnešusių vien tik mirtį, visos moterys susitarė žudyti visus gimusius vyriškos lyties kūdikius”, sako Luke. Moterims jau užtenka vyrų, kurie besiveldami į gentinius konfliktus atneša tik kančias”.

Neįtikėtina istorija primena Biblijinę Senojo Testamento istoriją apie faraoną, kuris visoms pribuvėjoms įsakė žudyti visų Izraeliečių vaikus, siekdamas užtikrinti, kad niekada nesusirinks prieš egiptiečius kovoti pajėgi armija. Luke sako, jog kaimo moterys nutarė, kad jei jos nebeaugins berniukų leisdamos išgyventi tik moteriškos lyties kūdikiams, vyrų kiekis populiacijoje sumažės, ir ateityje karams tiesiog nebepakaks vyrų.

Agibu kaime gyvenanti Luke teigia nežinanti kiek vaikų buvo tiesiog uždusinta, tačiau tai vyko net ištisus 10 metų, ir ji mano jog tai vis dar vyksta. Vargiai sulaikydama ašaras ji dar priduria: „Tai baisus, nepakeliams nusikaltimas, tačiau moterims tai teko padaryti, nes tai buvo vienintelė priemonė kovoms sustabdyti”.

Šokiruojančius teiginius apie žudynes patvirtina konkuruojančio Amoso kaimo gyventoja Kipiyona Belas. Ji laikraščio žurnalistams papasakojo, jog šeimoms tiesiog pradėjo trūkti maisto – vyrai su lankais, strelėmis ir ietimis išeidavo į karus, kur dažnai žūdavo vadinamajame ‘karo lauke’ – paprastai vienoje iš miško proskynų.

Dabar padedant Gelbėjimo armijai (Salvation army) ir remiamos vietinio pastoriaus Michael’io Hemuno, genčių moterys tikisi, kad galės nutraukti žudynes, ir kad likę gyvi kariai tiesiog sudės ginklus ir sutars dėl taikos. „Mes bandome priversti juos gyventi taikiai ir išgelbėti tiek jaunus, tiek senus”, sako pastorius Hemuno. Genčių kovos šalies Rytinėse aukštumose Gimi regione tęsiasi nuo pat 1986 metų, ir daugelis susirėmimų kyla dėl kaltinimų vieni kitiems dėl „piktų kerų”. Papua Naujosios Gvinėjos gyventojai stipriai tiki burtų galia ir dažnai kaltina savo priešus dėl raganavimo priemonėmis sukeltų mirčių.

Šaltinis: technologijos.lt