Prezidento sveikinimas visiems Lietuvos Mokytojams

Sekmadienis, spalio 5 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus dalyvavo renginyje, skirtame Mokytojų dienai paminėti.

Šalies vadovas teigė, kad Mokytojų dieną pedagogai nuoširdžiai sveikinami, viešpatauja šventinė nuotaika. Tačiau, pasak valstybės vadovo, šventės greitai praeina, ir mokyklų bendruomenės toliau tęsia savo darbą, kurio tikrai negalima pavadinti lengvu.

„Mokykla – tai integrali visuomenės dalis, joje tartum veidrodyje atsispindi mūsų laimėjimai ir tobulėjimas, o kartu ir mūsų problemos, baimės, nepasitikėjimas, pilietinių, o kartais ir žmogiškųjų ryšių stoka. Todėl žmones, pasiryžusius šiuos ryšius megzti, pagarbiai vertinu kaip tikrus idealistus, kurie ne deklaruoja gražias idėjas, o kasdieniu darbu jas įgyvendina”, –  apie Lietuvos pedagogus kalbėjo V.Adamkus. Prezidento teigimu, tai žmonės, kurie, nepaisydami visų sunkumų ir problemų, vis tiek renkasi šį darbą ir skleidžia visuomenėje šviesą ir mokslo, ir dvasios prasme.  

Kalbėdamas apie problemas mokyklose, šalies vadovas pabrėžė, kad būtų neteisinga kalbėti apie švietimo sistemos skaudulius ir nutylėti viltingąją jos pusę, kuri tikrai yra. Prezidentas padėkojo salėje esantiems daugiau nei penkiems šimtams jaunų mokytojų, šiais metais pradedančių darbą Lietuvos mokyklose, pasirinkusiems būtent tokį kelią.

 

Valstybės vadovas pasveikino projekto „Renkuosi mokyti” iniciatyvą, kurioje dalyvauja aukštųjų mokyklų absolventai. Prezidento teigimu, šis projektas į mokyklas pritraukia dirbti daug gabaus jaunimo, o kartu primena: mokytojas ne tik moko, bet ir pats nuolat mokosi. Mokosi bendrauti su vaikais ir jaunimu, kaupia profesinę ir žmogiškąją patirtį, padeda jaunajai kartai atrasti ir suvokti savo vietą visuomenėje.  

„Turbūt kiekvienas savo gyvenime sutikome asmenybių, apie kurias sakoma: Mokytojas iš pašaukimo. Tokių, kurios skatina gyventi prasmingai ir dorai, būti žmogiškiems, siekti idealų. Dabar – Jūsų eilė tęsti jų darbą ir kartu su matematikos ar gimtosios kalbos žiniomis perteikti žmogiškumo, pilietiškumo, prasmingo gyvenimo pamokas”, – teigė V.Adamkus.

Prezidento įsitikinimu, tikra mokykla niekada nebuvo ir negali būti vien žinių kalvė. Čia žmonės mokosi bendrauti, gerbti šalia esantį, tikėti juo ir savo tauta. Čia prasideda tikrasis žmogiškumas ir tikrasis patriotizmas.

„Čia, mokyklos klasėje, prasideda Lietuva. Todėl girdėdami sakant ,,Kokia Lietuva, tokia ir jos mokykla”, pagalvokime šiek tiek į ateitį ir atsakykime: ,,Kokia šiandienos mokykla, tokia bus rytojaus Lietuva”. O mūsų mokykla tikrai turi šviesių, savo darbui atsidavusių žmonių, skleidžiančių tikrąsias vertybes”, – pabrėžė V.Adamkus, kalbėdamas apie žmones, pelniusius garbingą Metų mokytojo vardą, apie kiekvieną, negailintį laiko, jėgų ir pastangų, skatinantį jaunimą būti kūrybiškais, geranoriškais, jautriais ir solidariais Lietuvos žmonėmis.        

Pasak šalies vadovo, žinių visuomenė, apie kurios kūrimą nuolat kalbama, neįmanoma be humanizmo, be glaudaus piliečių ir kartų tarpusavio ryšio.

„Tai – svarbiausia kryptis ir tikslas, į kurį turi būti nukreiptas Jūsų entuziazmas ir idealizmas. Tai – vienintelis kelias išmokyti jaunimą nuo mažens pasitikėti savimi, savo bendraamžiais ir vyresniąja karta, pasitikėti savo mokykla ir — savo Lietuva”, – sakė V.Adamkus.      

Prezidentas padėkojo visiems, kurie eina šiuo keliu, ir kurių dėka mokykla ne tik suteikia profesinių žinių, bet ir pakviečia į prasmės, išminties, visuomeniškumo ir patriotizmo pamokas.

Šalies vadovas  pasveikino šios šventės proga visus buvusius, esamus ir būsimus Lietuvos mokytojus, linkėdamas tvirtybės.

 

Šaltinis: Prezidento spaudos tarnyba