Ką žinome apie kiaušinius?

Naujiena!!!

Skelbimų paieška

Susisiekime

Nori pranešti apie įvykį, renginį???

El.paštas: naujienos@infomazeikiai.lt

Naujausi komentarai

Artimiausi renginiai

NOEVENTS

Aplankyk!!!

Grupė SEKUNDA
Vestuviniai Muzikantai vestuvėms!

Ką žinome apie kiaušinius? PDF Spausdinti Email
Straipsnį paruošė Administratorius | 2013 m. kovo 30, Šeštadienis, 08:15

Neatsiejamas Šv. Velykų atributas – margučiai. Jau senovėje žmonės vertino unikalias kiaušinių savybes. Tai vienas vertingiausių maisto produktų, juose daug žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Tačiau kai pasiūla tokia didelė, vartotojams nelengva išsirinkti norimos kokybės kiaušinius.
Ar labai skiriasi kiaušinių sudėtis ir maistinė vertė?

Ar kiaušinių maistinės savybės priklauso nuo lukšto spalvos, vištų auginimo būdo ar lesalų? Kaip atskirti netinkamus vartoti kiaušinius ir kiek laiko juos galima saugoti šaldytuve?

Į šiuos ir kitus klausimus atsako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Jonas STANIUS.

Naminių paukščių – vištų, kalakutų, ančių, žąsų, putpelių – kiaušinių sudėtis skiriasi nedaug. Palyginti su vištų kiaušiniais, putpelių kiaušiniai turi daugiau amino rūgščių, geležies, fosforo ir vario, tačiau juose nėra vitaminų D, E, B12 . Kiaušinių sudėčiai įtakos gali turėti lesalo sudėtis, metų laikas ir kiaušinių dėjimo intensyvumas. Vištų lesalų sudėtis didesnės įtakos turi kiaušinių trynių sudėčiai, bet visiškai neturi įtakos baltymams. Ekologiniuose ūkiuose ir laisvai laikomų vištų kiaušinių trynių spalva paprastai būna ryškesnė dėl karotinoidų – natūralių medžiagų, suteikiančių oranžinę ar raudoną spalvą apelsinams, pomidorams, morkoms ir geltoną spalvą daugelio augalų žiedams. Šių medžiagų paukščiai gauna su bet kokiais žaliaisiais pašarais, morkomis, kukurūzais. Karotinoidai svarbūs tiek gyvūnų, tiek ir žmonių sveikatai. Plačiausiai žinomas karotinoidas – beta karotinas, vitamino A šaltinis. Jo svarba organizmui jau senai žinoma. Pastaraisiais metais buvo pastebėta, kad karotinoidai, kaip ir antioksidantai, svarbūs užkertant kelią vėžiniams susirgimams, širdies ir akių ligoms.

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA), išnagrinėjusi mokslinius tyrimus, patvirtino, kad kiaušiniai yra vienas turtingiausių omega-3 riebalų rūgščių šaltinių, nes viename kiaušinyje yra 100–150 mg šios rūgšties. Mokslininkų nuomone, norint palaikyti normalią smegenų funkciją ir išsaugoti regėjimą, žmogus per parą turi suvalgyti 2 kiaušinius.

Ar kiaušinių kokybė priklauso nuo jų dydžio?


Prieš paskirstant į prekybos vietas, įvertinama kiaušinių kokybė, jie rūšiuojami ir pakuojami. Į prekybą gali būti tiekiami tik A klasės kiaušiniai, atitinkantys tokius kokybės reikalavimus: lukštai turi būti nepažeisti, be deformacijų, švarūs, be pašalinių medžiagų ar kvapo. Rūšiuojant kiaušiniai skirstomi į keturias svorio kategorijas, kurios nurodomos ant kiaušinių pakuočių, t. y. XL — labai dideli (73 g ir didesni), L — dideli (63–73 g), M — vidutiniai (53–63 g), S — maži (iki 53 g). Gali būti supakuoti ir skirtingų A klasės dydžių kiaušiniai, tada ant pakuočių nurodoma ,,skirtingų dydžių kiaušiniai“. Pasirinkimas, kokio dydžio kiaušinius pirkti, – kiekvieno vartotojo skonio dalykas. Specialistų teigimu, tiek mažuose, tiek ir didžiausiuose kiaušiniuose yra tos pačios maistinės medžiagos ir vitaminai.

Ar priklauso lukšto tvirtumas nuo spalvos? Kaip išsirinkti tvirčiausią kiaušinį?


Lukštas sudarytas iš kalcio ir magnio karbonatų bei organinių medžiagų. Kiaušinio tvirtumą lemia lukšto storis, kuris labiausiai priklauso nuo vištų veislės ir lesalų. Lesinamų visaverčiais bei subalansuotais lesalais ir laisvai laikomų vištų kiaušinių lukštai yra tvirčiausi. Kiaušinio lukšto spalva priklauso nuo vištų veislės. Manoma, kad rudo pigmento turintys kiaušinių lukštai yra tvirtesni už baltus. Taip pat reikėtų žinoti, kad didelio produktyvumo vištų kiaušiniai nėra tokie tvirti, nes lukštas formuojasi greičiau nei įprasta.

Kokia kiaušinių (žalių ir virtų) galiojimo trukmė, kaip geriausia juos laikyti?


Specialistų manymu, geriausias skonio savybes kiaušinis įgyja per 5 paras po padėjimo. Kiaušinių tinkamumo vartoti terminas gan ilgas, jie turėtų būti suvartojami per 28 dienas po padėjimo. Geriausia žalius kiaušinius laikyti nuo +5   C iki +18   C, saugoti nuo temperatūros svyravimų, o plauti tik prieš vartojimą. Virtų kiaušinių nepatariama laikyti ilgiau kaip 2 paras, laikant kambario temperatūroje, o šaldytuve – iki 3 parų. Todėl dažant margučius, reikėtų marginti tiek, kiek planuojama suvartoti per 3 paras.

Kaip pasirinkti tinkamos kokybė kiaušinius?


Renkantis parduotuvėje, pirkėjams daug informacijos apie kiaušinius, jų tinkamumo vartoti laiką, paukščių auginimo būdą ir pan. suteikia ženklinimo informacija. Tačiau prieš perkant būtinai reikėtų įsitikinti, kad pakuotėje visi kiaušiniai yra sveiki, neprilipę prie pakuotės, lukštai nepažeisti. Kiaušinio lukštas – natūrali membrana, apsauganti kiaušinį nuo neigiamo aplinkos poveikio, pavyzdžiui, išdžiūvimo, mikroorganizmų ar aplinkos kvapų.

Renkantis kiaušinius pas smulkų ūkininką, reikėtų žinoti, kad ūkininkai, laikantys mažiau kaip 50 vištų, parduodamų kiaušinių neprivalo ženklinti. Tačiau jie turi kiaušinius parduoti pakuotėse, nesuskilusiais lukštais ir, žinoma, šviežius.

Kuo vertėtų marginti kiaušinius?


Saugiausia kiaušinius marginti natūraliais maistiniais dažais, kurie jeigu ir pateks per pažeistą lukštą, nesukels pavojaus sveikatai. Dažai, skirti kiaušiniams dažyti, ženklinami raide E ir skaičiais nuo 100 iki 180. Perkant reikėtų perskaityti informaciją apie dažų sudėtį ir naudojimo instrukciją. Rekomenduojama prieš dažant kiaušinius palaikyti kambario temperatūroje ir dėti į neverdantį vandenį, kad kiaušiniai ir vanduo būtų panašios temperatūros.

Dar pasitaiko atvejų, kai siekiant sodresnės margučių spalvos, kiaušiniai dažomi anilininiais dažais, skirtais medvilnei dažyti. Reikėtų atminti, kad tokiais dažais nudažyti margučiai gali būti tik Velykinio stalo puošmena, maistui jų vartoti nereikėtų.

Ką sako kiaušinių ženklinimas?


Renkantis kiaušinius, daug informacijos galima sužinoti iššifravus jų ženklinimo kodus.

Pirmasis skaičius reiškia dedeklių vištų laikymo būdą:

0 – ekologinis ūkininkavimas (taikomi ekologinio ūkininkavimo reikalavimai),

1 – laisvai laikomų vištų kiaušiniai (vištoms sudarytos sąlygos būti lauko aptvaruose),

2 – ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai (vištoms sudarytos sąlygos laisvai vaikščioti pastato viduje),

3 – narvuose laikomų vištų kiaušiniai.

Vidurinioji žymens dalis, sudaryta iš raidžių, rodo dedeklių vištų laikymo šalies kodą. Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai žymimi LT, atitinkamai lenkiški kiaušiniai bus paženklinti raidėmis PL, o latviški – LV.

Trečia žymens dalis nurodo vištų dedeklių laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad laikymo vieta kontroliuojama kompetentingos tarnybos.

Ant pakuočių privaloma pateikti pakavimo įmonės kodą, kiaušinių tinkamumo vartoti terminą, nuorodą vartotojams produktus laikyti šaltai, informaciją apie vištų auginimo būdą ir kt.

Rita Kuprytė

 

 
Kiti straipsniai šioje kategorijoje
Pridėti naują komentarą
KOMENTARAI
Vardas:
El. paštas:
 
Komentaro pavadinimas:
Žemiau galite rašyti savo komentarą:
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
Įveskite paveiksliuke matomus simbolius.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

KOMENTARAI

Sukūrė Inforena   Kuriant panaudota atvirojo kodo TVS Joomla