Naujiena!!!

Skelbimų paieška

Susisiekime

Nori pranešti apie įvykį, renginį???

El.paštas: naujienos@infomazeikiai.lt

Naujausi komentarai

Artimiausi renginiai

NOEVENTS

Aplankyk!!!

Grupė SEKUNDA
Vestuviniai Muzikantai vestuvėms!

Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija PDF Spausdinti Email
Straipsnį paruošė Irma Peldė | 2011 m. birželio 14, Antradienis, 10:54

Prasti ledai gali ne tik nudažyti liežuvį, bet ir sukelti troškulį, alergiją, kitokius susirgimus. Todėl gydytojai pataria itin atidžiai skaityti pakuotę prieš įsigyjant porciją ledų.

Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė teigia, kad šį desertą turėtų itin atidžiai rinktis įvairiomis ligomis sergantys ar sirgti linkę žmonės. „Reikia pažymėti, kad tai yra desertas, o ne kasdienis, įprastas maistas. Svarbu atkreipti dėmesį į riebumą, ypač įvairiomis kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms. Jiems patartina rinktis pieninius ledus, šerbetą“, – sakė J.Dobrovolskienė.

 

Geriausia rinktis kuo natūralesnius ledus, atkreipti dėmesį į naudojamus dažiklius, saldiklius. „Perkant vaisinius, sultinius ledus, reikia žiūrėti, iš ko jie padaryti. Jei tai vaisių sultys – viskas tvarkoje. Jei labai ryškūs, labai gražūs, tai reikėtų tą spalvą labai aiškiai išsianalizuoti, nes į tokius ledus gali būti pridėta nemažai dažiklių“, – sakė J.Dombrovolskienė.

 

Pavyzdžiui, vaisinių ledų „Svetofor“ sudėtyje yra vos 1,9 proc. sulčių, visa kita – vanduo, dažikliai, įvairūs konservantai. Ananasų skonio leduose „Gummy“ sulčių taip pat nė kvapo. Ananasai irgi šalia negulėję – sudėtyje randama tik vandens, cukraus, gliukozės sirupo, konservantų ir kvapiųjų medžiagų, kaip rašoma, identiškų natūralioms.

 

Tuo metu „Smilgelėje“ galima iš tiesų rasti ir šaldytų sulčių. Kriaušių ir apelsinų leduose maždaug pusę masės sudaro kriaušių tyrė ir apelsinų sultys.

 

Dietologės J.Dobrovolskienės teigimu, jei perkami glaistiniai ledai, derėtų paskaityti, iš ko padarytas glaistas. „Glaisto sudėtis yra aliejinė dažniausiai, ne riebalinė ar šokoladinė, tai ne kakavos sviestas, kaip mes kartais manome“, – sakė J.Dombrovolskienė.

 

Ji teigia, kad pati rinktųsi kuo natūralesnius ledus – nedažytus, su kuo mažiau skonio stipriklių. Be to, sveikiausi esą yra mažiau saldinti ledai. Jei renkamasi porcija su daug saldiklių – ji neatgaivins, tik sužadins troškulį.

 

Noras nusipirkti ryškių ledų gali greitai dingti perskaičius kai kurių jų naudojamų dažiklių sąrašą. Pavyzdžiui, naudojamas chlorofilino vario kompleksas, iš vabzdžių gaminamas raudoną spalvą suteikiantis karminas, karščiui ir pH pokyčiams atsparus kurkuminas.

 

Alergiški žmonės turėtų atidžiai perskaityti visą sudėtį – net ir paprastame plombyre kartais gali būti įvairių produktų, pavyzdžiui, riešutų ir kviečių, likučių.

 

NUORODA Į STRAIPSNĮ

 

 

 
Kiti straipsniai šioje kategorijoje
Pridėti naują komentarą
KOMENTARAI
Vardas:
El. paštas:
 
Komentaro pavadinimas:
Žemiau galite rašyti savo komentarą:
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
Įveskite paveiksliuke matomus simbolius.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

KOMENTARAI

Sukūrė Inforena   Kuriant panaudota atvirojo kodo TVS Joomla